Waar kan ik geld voor lenen? Vaak is het eerste waar we aan denken een verbouwing. Maar je kunt geld niet alleen lenen voor grote aankopen zoals een huis, maar ook voor kleine aankopen. Je kunt geld lenen bij banken, maar ook bij familie en vrienden. Wij leggen je uit welke lening het beste past bij een heel aantal zaken waarvoor je geld kunt lenen.

Soort lening

Het belangrijkste bij het lenen van geld is dat je ermee instemt het onmiddellijk terug te betalen. Ook is het belangrijk om af te spreken of er extra rente betaald moet worden. Leen alleen geld voor dingen die je echt nodig hebt en vertrouw erop dat je het in vrij korte tijd kunt terugbetalen. We spreken in onze blog over twee soorten leningen.

1. Persoonlijke lening

Persoonlijke leningen zijn de meest voorkomende vorm van lenen. Leningbedragen, looptijden en rentepercentages staan ​​vooraf vast. Bij een persoonlijk lening weet je precies waar je aan toe bent. Je ontvangt het gewenste leenbedrag direct en betaald maandelijks een vast bedrag terug. Meestal geef je bij een persoonlijke lening het bedrag direct in één keer uit.

2. Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet heeft daarentegen geen vaste einddatum. Hiermee kun je op ieder moment geld opnemen (tot een bepaald bedrag). Er is sprake van variabele rente. Dit betekent dat de rente tijdens de periode kan stijgen of dalen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt. 

Een doorlopend krediet kan op ieder moment worden afgelost. De rentetarieven op doorlopende leningen zijn meestal lager dan die op persoonlijke leningen. Het maximale rentepercentage op kredieten bedraagt 10%. Dat geldt voor kredieten met een lange looptijd en kredieten met een korte looptijd.

De vermogensmarkt

Je kunt geld lenen op de vermogensmarkt. In deze markt komen vraag en aanbod van financiering samen in de vorm van kredietverstrekkers (investeerders) en kredietnemers. De vraag en aanbod van geld bepalen samen de prijs van geld, oftewel de rente.

De belangrijkste afnemers op de kapitaalmarkt zijn consumenten, bedrijven en staten. Deze verschillende typen kopers komen bij verschillende aanbieders terecht. Consumenten en bedrijven vertrouwen eerder op reguliere particuliere banken, en overheden vertrouwen doorgaans op investeerders.

Geld lenen voor een auto

Een auto (nieuwe camper) kopen is soms een noodzaak, en soms een droom. Maar in beide gevallen is het interessant om de lening met de beste voorwaarden en laagste rentepercentage te vinden. Een auto kopen kost vaak veel geld. Kan je een auto niet in één keer betalen, dan zijn er verschillende manieren om te lenen. Wanneer je een lening afsluit om een ​​auto te kopen, kies je meestal voor een persoonlijke lening. Veel mensen kiezen voor deze kredietvorm omdat de waarde van de auto vooraf bekend is.

Geld lenen voor een verbouwing

Een verbouwing in of aan je huis levert je meer op dan alleen woongenot. Denk aan nieuwe kozijnen, je muren laten stucen of een nieuwe badkamer. Het kan de waarde van je huis sterk laten stijgen. De meest voorkomende leningen om verbouwingen te financieren zijn persoonlijke leningen en verlengingen van je huidige hypotheek. 

Door de hoge afsluitkosten is de verlenging van de bouwfinanciering pas interessant vanaf €25.000. Je moet er ook rekening mee houden dat de aflossingstermijn 30 jaar is. Het afsluiten van een hypotheek geeft je meer keuze en vrijheid. Weet je op voorhand hoeveel de verbouwing gaat kosten? Dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Mocht de verbouwing tegenvallen, dan kan je er voor kiezen om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Hiermee voorkom je dat je een nieuwe lening moet afsluiten.

Geld lenen voor een tweede huis

Een huis voor je kinderen, een vakantiehuis, een investering. Je kunt om verschillende redenen een tweede huis kopen. Maar hoe ga je dit tweede huis financieren? Het is namelijk een erg grote uitgaven. Je kunt eigen geld meenemen of geld lenen bij een financiële instelling. Wanneer je geld leent kan je kiezen tussen een hypotheek of lening. Over het algemeen worden persoonlijke leningen aanbevolen om de volgende redenen:

  • Een persoonlijke lening is vaak goedkoper dan een hypotheek, maar de hypotheekrente is iets lager. Het is aan het einde van de looptijd vaak goedkoper dan een hypotheek omdat de looptijd vaak korter is.
  • Hypotheken hebben extra kosten zoals notariskosten. Deze kosten zijn niet van toepassing op persoonlijke leningen.
  • Persoonlijke leningen zijn snel geregeld, maar hypotheken zijn meer ‘hands on’.

Geld lenen voor verduurzamen

Het verduurzamen van een woning is een goede investering. Dit is niet alleen goed voor het milieu en het wooncomfort, maar is ook economisch gunstig. Persoonlijke leningen zijn de meest voorkomende vorm van geld lenen om je huis te verduurzamen. Huiseigenaren die een duurzaam huis bezitten, besparen elk jaar aanzienlijke bedragen door slimme aanpassingen aan hun huis. Zoals zonneboilers, zonnepanelen of warmteterugwininstallaties. Je kunt het geld dat u leent gebruiken om renovaties te betalen.